Kattengedragstherapie, wat is dat eigenlijk?


Bij afwijkend kattengedrag kun je de gedragstherapeut inschakelen. Als gediplomeerd gedragstherapeut voor katten observeer ik het gedrag van de kat en analyseer ik mijn bevindingen. Aan de hand van mijn bevindingen en het interview stel ik een behandelplan op en geef ik u advies over de uitvoering. De eerste analyse is er op gericht om medische oorzaken uit te sluiten, bij een eventuele medische oorzaak wordt eerst doorverwezen naar de dierenarts. In overleg met de dierenarts wordt gezamenlijk een vervolgtraject afgesproken. Het komt ook steeds vaker voor dat na een bezoek aan de dierenarts de gedragstherapeut wordt ingeschakeld.

Veel voorkomende problemen waarvoor u bij mij terecht kunt zijn:

- Onzindelijkheid
- Sproeien
- Angstige kat
- Krabben aan meubilair
- Overmatig wassen
- Agressieve kat
- Overactieve kat
- Introductie nieuwe kat


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van gedragsproblemen die vaak voorkomen. Vaak is het gedrag te herleiden aan de omgeving of een situatie in een ver verleden. Problemen die er voor zorgen dat u minder plezier beleeft aan de momenten samen met uw kat.

Nu kunt u ten rade gaan bij uw vrienden of op het wereld wijde web, maar ook hier geldt "de beste stuurlui staan aan wal". Alle goed bedoelde meningen ten spijt kunnen deze vervelende gevolgen hebben. Het probleem kan verergeren of tijdelijk van aard zijn. Laat u niet verleiden door de snelle oplossing maar vertrouw op het gedegen advies van een gediplomeerd therapeut. Een gediplomeerd therapeut heeft kennis van ethologie (gedrag van katten) en heeft hier de juiste oplossingen voor. Iedere kat heeft een eigen karakter en verleden en is niet
één uit een dozijn.


De beste stuurlui…
Bij mij staat het welzijn van de relatie tussen de kat en de eigenaar voorop. Niets is vervelender dan een kat in huis waarmee u samen niet het gewenste plezier en genegenheid mee beleeft. Een welgemeende tip leidt zelden tot een duurzame oplossing. Vaak is de aandacht van het moment voldoende om tijdelijk een verbetering te zien maar is de oorzaak en een structurele oplossing nog ver weg. Laat u niet verleiden en vraag hulp van een gediplomeerde kattengedragstherapeut.

Veel dierengroetjes,
Christina Kremer


Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring