Tips en advies


Niets is zo vervelend als u door gedragsproblemen van de kat minder plezier beleeft aan de momenten samen met uw kat. Extreem aanhalig, langdurig miauwen, bijten of krabben aan het meubilair zijn voorbeelden van gedrag die het welzijn van de relatie op de proef stellen.

De meest voorkomende gedragsproblemen bij katten zijn

1. Agressie (spel-, angst- en aaiagressie)
2. Onzindelijkheid
3. Angst

Angst
Het gedrag van een angstige kat wordt vaak onderschat. In veel gevallen is de kat angstig voor benaderingen van vreemde mensen, stofzuigers, aaien of oppakken maar eigenaren zien hier vaak geen reden in om hiervoor hulp te zoeken. Angst is echter geen goede emotie en leidt uiteindelijk vaak tot ongewenst gedrag. Angst kan leiden tot agressie. Wacht niet af maar schakel hulp in om erger te voorkomen. Voor praktische tips verwijs ik u ook naar www.mijnkatisbang.nl


©️www.mijnkatisbang.nl

Onzindelijkheid
Als uw kat gezond is en geen nierproblemen heeft maar wel buiten de bak plast of poept, ligt dit vaak aan de kattenbak. Is de bak schoon, staat deze op een juiste plek, staan er voldoende kattenbakken? Veel vragen waarbij de omgeving en de kat ook een belangrijke rol spelen. Het sproeien van een kat heeft vaak weer een heel andere reden. Sproeien heeft meestal een communicatieve reden en kan een reactie zijn op stress of territoriaal gedrag. Mijn advies is altijd eerst om medische gronden uit te sluiten waarna we op zoek gaan naar de oorzaak. Wees er op tijd bij, voorkom problemen. Hoe langer een kat onzindelijk is, des te moeilijker wordt het om dit probleem op te lossen.

Agressie
Er zijn verschillende soorten agressie die allen ook een eigen oorzaak hebben. Ook hier geldt weer dat een plotselinge agressie of intimidatie eerst door de dierenarts moet worden beoordeeld. Agressie kan vaak de oorzaak zijn van een pijnprikkel, dit moet eerst uitgesloten worden. Agressie is een complexe emotie waarbij socialisatie (aai- en spelagressie) en de omgeving (afgeleide agressie) een belangrijke factor is. Leer de waarschuwingssignalen te herkennen en voorkom agressie bij de kat.

Waarschuwingssignalen
- wijd geopende ogen
- vergrote pupillen
- plat liggende oren
- zwiepen met de staart
- opgewonden miauwen
- grommen en blazen

Voorkomen agressie
Het fysiek straffen van uw kat leidt enkel tot meer agressie of angst. Angst kan vervolgens weer agressie tot gevolg hebben. Laat jonge katjes niet met handen en voeten spelen, wat in het begin nog onschuldig lijkt wordt problematisch als de kat volwassen is. Zorg dat de kat voldoende speeltjes en krab- en klimmogelijkheden heeft. Laat een angstige kat met rust tot dat hij gekalmeerd is, voorkom angstagressie. Vermijd ongevraagde aandacht. Als de kat tijdens het aaien met zijn staart gaat zwiepen geeft hij daarmee aan het niet meer prettig te vinden, laat de kat dan rustig vertrekken. Ga een kat niet aan lopen staren, de kat zal dit als bedreigend ervaren. Knijp je ogen beiden dicht alsof je de kat een knipoog geeft, de kat ervaart dit als een kalmerend signaal.

Meer weten
Bovenstaande gedragsproblemen worden maar kort toegelicht, wilt u meer weten of heeft u vragen over andere gedragsproblemen, neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Wacht niet te lang, hoe langer u wacht hoe moeilijker het wordt om het gedrag te beïnvloeden.

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring